З 01.01.2018 р. нові вимоги для виробників продуктів з какао та шоколаду
1 січня 2018 року набувають чинності нові правила маркування продуктів з какао і шоколаду для забезпечення належної поінформованості споживачів і запобігання підприємницької практики, що вводити споживачів в оману.
На маркуванні шоколадних продуктів повинна міститися інформація про загальну кількість какао-продуктів у відсотках в перерахунку на сухі речовини, зі словами «мінімальний вміст какао-продуктів», «мінімальний вміст какао-масла» (для білого шоколаду).
Для виробництва білого, молочного, сімейного молочного, шоколаду «a la taza» і «familiar a la taza» дозволяється використання рослинних жирів у кількості, що не перевищує 5% загальної маси готового виробу після відрахування деяких їстівних речовин, при цьому не зменшуючи мінімальний вміст какао -масла і загальна кількість какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини.
У разі використання рослинних жирів на маркуванні шоколадних продуктів вказується «містить рослинні жири в доповненні до какао-маслу». Ця інформація повинна розташовуватися поблизу назви продукту в одному полі зору з переліком інгредієнтів, бути чітко відокремлена від цього переліку, повинна відзначатися жирним шрифтом і великими літерами.
Найменування «шоколад», «молочний шоколад» і «шоколад« кувертюр »/« couverture »дозволяється доповнювати інформацією про показники якості за умови, що продукція містить:
- для шоколаду - не менше ніж 43% какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини не менше 26% какао-масла;
- для молочного шоколаду - не менше 30% від загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини не менше 18% молочних продуктів, отриманих повної або часткової дегідратацією незбираного молока, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегидратированного молочного жиру в перерахунку на сухі речовини , з вмістом молочного жиру не менше 4,5%;
- для шоколаду «кувертюр» / «couverture» - не менше 16% знежирених какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини.
Також на маркуванні молочного шоколаду в назві продукту замість «молочний» може зазначатися «вершковий», якщо мінімальний вміст молочного жиру в продукті становить 5,5%, і «знежирений молочний», якщо вміст молочного жиру в продукті - не більш 1%.
Для виготовлення шоколаду, який використовується для виробництва морозиво і аналогічних заморожених продуктів, дозволено використання кокосового масла.
Термін придатності, умови зберігання і транспортування шоколадної продукції встановлює виробник в технічній документації на конкретно найменування.
Вимоги до продуктів з какао і шоколаду затверджені наказом Мінагрополітики від 13 квітня 2016 року № 157, який набірає чінності з 1 січня 2018 року.
- Технічний регламент на косметичні засобиТехнічний регламент на косметичні засобиТехнічний регламент на косметичні засоби